VANLIGA ÖGONBESVÄR

Ögonspecialister med lång yrkeserfarenhet

 

Torra ögon

 

Torra ögon är ett mycket vanligt problem och kan ge både lindriga och svåra besvär i form av grusighetskänsla, torrhetskänsla, rinnande ögon, röda ögon, skav, sveda och viss klåda. Dessa besvär kan i sin tur leda till ömhet runt ögonen, rodnad i huden runt ögonen och mycket mer. Därför är det viktigt att behandla torra ögon. Om du har något av dessa symtom bör du börja behandla dina ögon med tårersättningsdroppar på en gång. De köper du receptfritt på apoteket. Välj en sort som inte innehåller konserveringsmedel. Droppa 5-8 gånger/dag i 7-10 dagar för att verkligen få kontroll över dina symtom. Har du stora besvär kan du öka doseringen till en gång/timme När de dagarna har gått ska dina besvär vara borta. Då börjar du långsamt trappa ner doseringen, ta bort en droppe/dag ungefär. Så fort dina symtom kommer tillbaka måste du öka upp dosen med en droppe/dag igen. Den dosen du droppar då är den dosen som dina ögon behöver för att fungera bra och så bör du fortsätta att droppa tillsvidare. Följ dina ögons behov.

Om du inte blir bra i dina ögon efter 7-10 dagar med intensivt droppande rekommenderar vi att lägga till en fet salva till natten. Behandla så ytterligare en vecka. Om även detta inte tar bort dina symtom är du välkommen att hör av av dig till oss.

 

 

Allergi

 

Allergi kan ge flera symtom däribland klåda, rinnande och eller röda ögon som följd. Om du har dessa besvär under till exempel pollensäsongen eller när du är i kontakt med pälsdjur är det nära till hands att tänka att du har allergi. Om klådan inte är så svår kan steg ett vara att testa behandla med tårersättningsdroppar (läs ovan om torra ögon). Om klådan är mycket besvärlig kan man prova receptfria ögondroppar mot allergi, följ anvisningen på förpackningen. Tänk då på att dessa ögondroppar torkar ut ögonen. Det innebär att om man redan har torra ögon, kan det bli värre och då gäller det att samtidigt droppa med tårersättningsdroppar. Det blir mycket droppar, men så måste det få vara. Om inte allergin blir bättre kan man även prova receptfria allergitabletter, följ anvisningen på förpackningen. Om inte heller detta får bra effekt så rekommenderas kontakt med vårdcentralen, de kan skriva ut starkare läkemedel mot allergi. Om vårdcentralen anser att de behöver konsultera en ögonläkare kommer de att skicka en remiss till oss.

 

Har du försökt att få bukt med dina problem som liknar de som nämnts ovan och upplever att du inte får hjälp trots att du sökt dit vi hänvisat så är du välkommen att höra av dig.

 

 

Ögoncentrum Annedal i Lund AB, Annedalsvägen 9A, 227 64 Lund, Tfn 046-274 87 00