VANLIGA ÖGONBESVÄR

 

Torra ögon

 

Torra ögon är ett mycket vanligt problem och kan ge både lindriga och svåra besvär i form av grusighetskänsla, torrhetskänsla, rinnande ögon, röda ögon, skav, sveda och viss klåda. Dessa besvär kan i sin tur leda till ömhet runt ögonen, rodnad i huden runt ögonen och mycket mer. Om du har något av dessa symtom kan du börja behandla dina ögon med tårersättningsdroppar. De köper du receptfritt på apoteket. Välj en sort som inte innehåller konserveringsmedel. Droppa 5-8 gånger/dag i 7-10 dagar för att verkligen få kontroll över dina symtom. Har du stora besvär kan du öka doseringen till en gång/timme. Om besvären då är borta kan du långsamt börja trappa ner doseringen. Kommer symptomen tillbaka kan du öka upp dosen igen. Den dosen du droppar då är den dosen som dina ögon behöver för att fungera bra och så bör du fortsätta att droppa tillsvidare. Följ dina ögons behov.

Om du inte blir bra kan du lägga till en fet salva till natten. Om inte heller detta hjälper rekommenderas kontakt med vårdcentralen. Anser dessa att de behöver konsultera en ögonläkare kommer de att skicka en remiss till ögonsjukvården.

 

 

Allergi

 

Allergi kan ge flera symtom däribland klåda, rinnande och eller röda ögon som följd. Om du har dessa besvär under till exempel pollensäsongen eller när du är i kontakt med pälsdjur är det nära till hands att tänka att du har allergi. Om klådan inte är så svår kan steg ett vara att testa behandla med tårersättningsdroppar (läs ovan om torra ögon). Om klådan är mycket besvärlig kan man prova receptfria ögondroppar mot allergi, följ anvisningen på förpackningen. Tänk då på att dessa ögondroppar torkar ut ögonen. Det innebär att om man redan har torra ögon, kan det bli värre och då gäller det att samtidigt droppa med tårersättningsdroppar. Det blir mycket droppar, men så måste det få vara. Om inte allergin blir bättre kan man även prova receptfria allergitabletter, följ anvisningen på förpackningen. Om inte heller detta får bra effekt så rekommenderas kontakt med vårdcentralen, de kan skriva ut starkare läkemedel mot allergi. Om vårdcentralen anser att de behöver konsultera en ögonläkare kommer de att skicka en remiss till oss.

 

 

Blefarit

 

Inflammation av ögonlockskanterna kan bero på infektion av hudbakterier eller att man lätt få eksem. Symtomen är röda svullna ögonlockskanter, fnasiga ögonlock med fjällbildning vid ögonfransarna. Ibland kan man ha gult smet i ögonfransarna framför allt på morgonen. Klåda, irritiation och gruskänsla kan förekomma.

Det finns en del rengöringsmedel till ögonlocket att köpa på apotek, men man kan också pröva att rengöra ögonlockskanterna på ett strukturerat sätt. Fukta en bit frotte i så varmt vatten som du tål och lägg den sedan på ögonlocken till den svalnat. Därefter ska du ta en tunn och mjuk servett, t. ex. Kleenex, linda in ditt pekfinger och därefter dra och trycka med bestämdhet 10 gånger på vardera ögonlock längs med ögonlockskanten från tinningen in mot näsan. Under v 1 ska du göra det morgon och kväll. Är du torr och fnasig på ögonlockskanterna kan du också smörja in dem efter rengöringen. Under v 2. Du rengör på samma sätt men nu bara en gång per dag. Efter det kan man rengöra som ovan men kanske bara ett par dagar i veckan. När ögonlocken har blivit bättre kan man hålla på några veckor till och sedan göra ett försök att sluta. Åkomman är dock ofta kronisk och det är bra att ställa in sig på att man måste fortsätta länge med rengöringsprocessen.